Sophia, a dívák dívája / Sophia, the diva of divas

Ha az örök szépség elixírjének receptjét kellene összeállítanom, biztos, hogy Sophia Lorentől kérnék tanácsot, ő ugyanis még 80 felett is elbűvölő.

A 60-as évek szexszimbóluma a mai napig a világ egyik legnépszerűbb sztárja. Nőies testalkata a tökéletes homokóra megtestesítője: dús keblek, karcsú derék, formás popsi. Temperamentuma, szexuális vonzereje belülről fakad, mely fotóin és a képernyőn keresztül is átsüt. nagybetűs nőt, a napsütötte Itália legtündöklőbb csillagát a világ egyik legszebb nőjeként tartják számon.

A háború miatti szegénységben anyja húgával együtt nevelte a Sofia Villani Scicolone néven napvilágot látott kislányt. Apjuk még születése előtt lelépett, és bár húgával ellentétben őt a nevére vette, világrajövetelük után csak nagyritkán látogatta meg őket. Társai nemcsak emiatt, hanem magassága és beteges soványsága miatt is csúfolták. Ő viszont nagyon erősen hitt álmának beteljesülésében, miszerint egy napon ismert színésznő lesz belőle

A rút kiskacsából kamaszkorára kivételes szépség lett, ennélfogva anyja benevezte egy nápolyi szépségversenyre, amelyen 2. helyezést ért el. Függönyből varrt ruhában lépett a nagyérdemű elé, mint Scarlett O'Hara, majd az itt megszerzett lehetőségek reményében az egész család Rómába költözött. A Cineccitá filmgyárba beválogatták állandó statisztának és egy magazin modellként kezdte foglalkoztatni, emiatt otthagyta az iskolát és ő lett a családfenntartó.

A próbafelvételeken nem felelt meg, de az akkor 40 éves Carlo Ponti fantáziát látott benne, ezért egyből szárnyai alá vette. Fejébe vette, hogy színésznőt farag belőle, így Sophia kisvártatva megkapta első komoly főszerepét az Aida operaváltozatában (a filmben nem ő énekelt). Sorban jöttek a sikerek, melyek nagy részében legendás partnere Marcello Mastroianni volt.

Nemcsak a közönség, hanem a kollégái is imádták: dolgozott Richard Burtonnel, Marlon Brandoval, Frank Sinatrával, Gregory Peckkel és barátság fűzte Audrey Hepburnhöz. Kézről kézre adták a kor leghíresebb rendezői, hatalmas szívfájdalma mégis az, hogy Fellinivel nem dolgozhatott. Még gyermekkori bálványa, Cary Grant is csapta neki a szelet, sőt meg is kérte a kezét, ám ekkor Carlo Ponti kapcsolt, hogy ha nem lép, élete szerelmét veszítheti el.

Ponti végül úgy döntött, hogy Mexikóban elválik feleségétől és elveszi pártfogoltját, akibe kezdetektől fogva fülig szerelmes volt. Az olasz egyházi törvények azonban semmisnek nyilvánították a válást és a frigyet, ezenfelül bigámiával vádolták meg az ismert producert, tehát a sajtóban hatalmas botrány keveredett. Sophia és Carlo Olaszországban kénytelenek voltak külön lakásban élni, de 4 évvel később újra összeházasodtak.

A temperamentumos színésznőt az elegancia egyik nagyasszonyaként tartják számon, ezt a titulust mindig hibátlan kinézetének és méltóságteljes megjelenésének köszönheti. Cicásan kihúzott szemei, műszempillái és dús ajkai a védjegyévé váltak.

Egymást érték a sikerek, az olasz díva meghódította Hollywoodot, majd az egész világot. Az igazi áttörést viszont a háború viszontagságai között játszódó Egy asszony meg a lánya hozta meg neki, melynek megformálásához saját gyerekkori emlékeiből merített ihletet. Sophia megkapta a cannes-i filmfesztivál legjobb női alakításáért járó díját, majd a filmipar egyik legrangosabb elismerését, az Oscart is. A vesztesek nyugalmával a díjátadóra végül nem ment el, az aranyszobrot Greer Garson vette át helyette.

Az olaszok mintaháziasszonynak tartják, hiszen karrierje mellett példás feleség és családanya is lett. Gyermekek iránti vágya sokáig beteljesületlen maradt, kétszer elvetélt, de utána a sors két fiúval ajándékozta meg. Vérbeli mammaként imád főzni, szakácskönyvet is írt és sosem tagadta, hogy inkább tésztát eszik és bort iszik, minthogy nullás legyen a mérete. Sőt egy alkalommal azt állította, hogy szépségét egyenesen a spagettinek köszönheti.

Egyike azoknak a színésznőknek, akik méltósággal és szépen öregszenek. Bár mostanában keveset láthattuk a filmvásznon, nem vonult vissza, rendező fiával rendszeresen dolgozik együtt és a Dolce&Gabbana egyik kampányfilmjéhez is boldogan igent mondott. Elmondása szerint minden nap tornázik és naplót ír, de év végén az aktuális könyvet mindig elégeti, hogy titkai nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek. Isten éltessen Sophia!

Képek forrása: Pinterest

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése