Walk of Fame

Az elegancia nagykövete / The ambassador of elegance

szerda, december 12, 2018

A Hang - sokan egyszerűen csak így emlegették. Frank Sinatra ugyanis korának megkerülhetetlen szereplője volt, akiről túlzás nélkül állíthatjuk, hogy minden idők egyik legsikeresebb művésze. 

Olasz származása jóképűségében és pimasz nemtörődömségében nyilvánult meg, amely védjegye lett. Kifogástalan stílusérzékével a legjobban öltözött sztárnak számított, közönségét mindig megtisztelte eleganciájával, általában szmokingban lépett színpadra. Jack Danielsszel a kezében úgy vett le mindenkit a lábáról, mint rajta kívül senki az egész földkerekségen. Kedvenc koktélja, az úriember itala négy jégkocka, két ujjnyi whiskey és egy löttyintésnyi víz keveréke, melyhez kedvenc Cameljét szívta.

A kékszemű gengszter férfias orgánuma, megélt sorsának minden apró rezdülése több ezer dalának mindegyikében benne van, és talán nem véletlen, hogy sokkal messzebbre jutott, mint idolja, Bing Crosby. A pletykák szerint a Cosa Nostra tagja volt, így a maffia egyengette karrierjét, de ez mind egy fabatkát sem ért volna, ha Sinatra nem lett volna ekkora egyéniség. Mindent elért, amit csak lehetett, korosztályának legbefolyásosabb művészeként tartották számon, többek között John F. Kennedyt is ő segítette az elnöki székbe.

Grammy-, Oscar-, Emmy- és Golden Globe díjak egész arzenálja sorakozott a vitrinjében, hiszen nemcsak énekesként jeleskedett, hanem a Metro-Goldwyn-Mayer cég filmszínésze is volt. Hatalmától rettegtek a rendezők, dühkitörései, undoksága és agresszivitása hírhedt volt, de botrányait mindig eltussolták. A legendás Capitol Records szerződtette, majd saját lemezkiadót alapított, ahol összesen több, mint 70 nagylemeze jelent meg. Elénekelte a zeneirodalom legszebb dalait, felvételeiből általában mindig az első változatot tartották meg, mert abban volt a leghitelesebb.

Gyengéi a szerencsejáték, a whiskey, a luxusautók és a csinos színésznők voltak: mind közül a legviharosabb Ava Gardnerrel való házassága volt, de csapta a szelet Humprey Bogart özvegyének, Lauren Bacallnak is. A skalpok sorát többek között Judy Garland, Grace Kelly és Jackie Kennedy is bővítette. 

A keserédes melankólia, amely minden dalában fellelhető, talán bipoláris zavarának volt köszönhető. Mániás depressziója érzelmi hullámvasútra ültette, pont mint Marilyn Monroe-t, akinek halálához a rossz nyelvek szerint szintén köze volt. Pedig ő volt a nagybetűs nő az életében, akit halála előtt egy évvel el is akart venni feleségül, de a filmcsillag a lánykérést nemes egyszerűséggel visszautasította.

"Csak egyszer élsz, de ha úgy csinálod, ahogy én, akkor az is épp elég" - mondogatta. A közönségtől nem tudott elszakadni: miután 1971-ben megtartotta búcsúkoncertjét, utána majd 20 évig tovább turnézott. Végül szívroham végzett vele Los Angeles-i házában 1998-ban. Francis Albert Sinatra ma lenne 103 éves.

Képek forrása: Pinterest

You Might Also Like

0 megjegyzés