A régi lemezek / The old records

December 24. - Csak egy dátum a naptárban, pont olyan, mint a többi. Legalábbis ezzel nyugtatom magam, miközben hazafelé ballagok a koromsötét utcán. Otthon sem barátságosabb a helyzet, de a karácsonyi fényeknek és néhány gyertyának köszönhetően egyből meghitt hangulat lesz úrrá a lakáson.

Útközben vettem egy üveg bort, hiszen van mit ünnepelni. Végeztem az új projekttel és most egy kicsit kifújhatom magam. Egy pohár a legjobb Pinot Noirból, a kedvenc meleg takaróm és persze Sinatra - nélküle nem teljes az este.

Néhány hete a nagyiéknál kutattam a poros padláson és megtaláltam a régi gramofont. Mellette Bing Crosby, Elvis Presley és Frank Sinatra lemezei. Azok a lemezek, amelyekre készült a bejgli, a hókifli és a mézeskalács, amelyek nélkül nem vol igazi a karácsony. Aztán valahogy felkerültek a padlásra, és már senkinek nem jutott eszébe lehozni őket. Velük együtt eltűntek a hatalmas nevetések, a véget nem érő párnacsaták, a felhőtlen gyerekkor.

Veled éltem át ugyanezt. Táncoltunk a hóban, mézes fánkot ettünk, korcsolyáztunk és hatalmasakat estünk. Felsegítettél, magadhoz húztál és megcsókoltál, közben hópihék szálltak alá az égből. Azt mondtad, sosem engedsz el. Hazamentünk és elaludtam a válladon. Reggel mindketten elgémberedett nyakkal ébredtünk, de boldogan vártuk az estét, hiszen ez lesz az első karácsony, amit együtt töltünk. Csak te és én.

Felteszek egy karácsonyi lemezt. Mindig eszembe jutsz ilyenkor. Már nem tudom, hol rontottuk el, melyikünk hibázott, de ez úgysem számít már. Semmi sem úgy alakult, ahogy terveztük. Visszatértünk a mindennapok monoton világába és azzal nyugtatom magam, hogy ennek így kellett történnie. Hogy jobb így mindkettőnknek.

Néha még összefutunk az utcán, jókat nevetünk. Mesélsz - én hallgatlak, aztán én mesélek - te is hallgatsz. Majd mindketten megyünk tovább. Sokszor felteszem magamnak a kérdést, hogy mi lett volna, ha akkor nem megyek ki azon az ajtón. Ha azon az estén félre tudjuk tenni a büszkeségünket, és nem viselkedünk úgy, mint két durcás kisgyerek. Akkor talán most is együtt kortyoljuk a Pinot Noirt a kanapén. Én hozzád bújnék és hajnalig hallgatnánk Sinatrát - azokon a régi lemezeken.

Képek forrása: Pinterest
A cikk a SHE.HU-n jelent meg. 

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése