Strassz, tollak, jazz / Rhinestones, feathers, jazz

Gyerekkorom óta valami megmagyarázhatatlan kötődésem van a revük és a mulatók misztikus világához. Nem tudom, honnan ered ez a kapocs, talán az egyik előző életemből. Egyszerűen lenyűgöznek a tollboák, a flitteres ruhák, a csipkés fűzők, a csillogó strasszok és a műszempillák. Szerencsére sok zenés darabhoz van is kötődésem, játszottam bennük vagy legalább a magam szórakoztatására megtanultam a legismertebb dalokat - koreográfiával együtt. Most Titeket is szeretnélek kicsit “megfertőzni” a 3 kedvenc zenés filmemmel. Ha felgördül a csillámos függöny, kezdődik a varázslat: hunyd le a szemed, köszönt az álomvilág!



Moulin Rouge!

Párizs leghíresebb mulatójában, a Vörös Malomban játszódó történet a századforduló abszinttal átitatott bohém világába kalauzol minket. A filmben a brit író, Christian (Ewan McGregor) és a mulató egének tündöklő csillaga, Satine (Nicole Kidman) mindent elsöprő szerelmét követhetjük végig. 

Betekintést nyerhetünk a zajos siker mögött húzódó drámákba és Satine tragédiába torkolló tüdőbetegségébe is. Teátrális jelenetek kánkán táncosok százaival, a valóság és az illúzió összemosódott lélegzetelállító világa és indiai beütésű kosztümök gyémántokkal - Catherine Martin és Angus Strathie ezért egy Oscar-díjat is kiérdemelt. 


Baz Luhrmann filmjét azonban nemcsak a pazar látvány miatt érdemes megnézni. Az alkotás igazi zenei csemege: olyan dalok kaptak új köntös és ezáltal teljesen új értelmet, mint Elton John Your Songja, a Police-től a Roxanne, vagy a One day I’ll fly away Randy Crawfordtól.



Chicago

Az egyik kedvenc musicalem, amit pont abban az időben tanultam, amikor elkészült a film. Nem lesz könnyű nekem újat mutatni - gondoltam. Nos, sikerült: a két főszerepet Catherine Zeta-Jones és Renée Zellweger kapták meg. Két prózai színésznő, akik hónapokat töltöttek ének- és táncórákkal, hogy végül valami elképesztőt tegyenek le az asztalra Velma Kelly és Roxie Hart szerepében.

A jazzkorszak bűnös Chicagójában mindketten börtönben találják magukat, majd Billy Flynn (Richard Gere), a sztár ügyvéd és a börtönt igazgató Morton mama (Queen Latifah) segítségével szereznek hírnevet. Korrupció, csalás, botrányok, a média hatalma - ma is aktuális témák, John Kander fülbemászó zenéjével. 

A füstös lokálok szesszel átitatott falai között kristályokkal díszített rojtok, buja harisnyatartók és Marcell hullámok lengedeznek. A mozifilm 6 aranyszobrot hozott el, köztük Colleen Atwood a legjobb jelmeznek járó díjat is kiérdemelte.

Burlesque

A sztori egy koszos kisváros pincérnőjéről, Aliről (Christina Aguilera) szól, aki Los Angelesbe megy, hogy valóra váltsa az álmát. A korábbi táncosnő, mulató tulajdonos Tess (Cher) kezdetben nem ad neki esélyt, de Ali hamarosan már a színpadon találja magát, majd a Burlesque ünnepelt sztárja lesz. 

Tollakkal és gyöngyökkel, szexi jelmezekkel és fantasztikus sminkekkel lép fel a nagybetűs díva, akire végül a szerelem is rátalál egy csinos pultos fiú személyében. A filmben a Michael Kaplan nevét dicsérő látványos jelmezek mellett egy ikonikus kristályokkal kirakott Louboutin cipőt is felfedezhetünk. 

Na és a zene sem utolsó, a két nagyágyú gondoskodik arról, hogy maradandó pillanatokat okozzanak nekünk. Cher - aki csak hosszas rábeszélés után fogadta el a szerepet - a ‘You Haven’t Seen The Last of Me’ című dallal a legjobb filmbetétdalért járó Golden Globe-ot is megkapta. Igazi élmény szemnek és fülnek egyaránt!

Képek forrása: Pinterest
A cikk a SHE.HU-n jelent meg.

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése