Múltidézés a lovin / Nostalgia in derby

A lóverseny mint szórakozási forma megint divatba jött kicsiny hazánkban, és ebben valószínűleg a 2017-ben bemutatott Kincsem című filmnek bőszen van szerepe. A június utolsó hétvégéjén tartott Derby és Divat Fesztivál idejére a lóversenypálya lelátói roskadásig megteltek, az érdeklődők pedig nemcsak a lovassporttal ismerkedhettek, hanem kvázi egy modern köntösbe öltöztetett időutazáson vehettek részt.


A lósport őshazája Anglia, a Royal Escot és az Epsom Derby a sportkedvelő- és a divatérzékeny közönségnek egyaránt elegendő látnivalót tartogat. A tavaly viselt babakék ruhám már megelőlegezte, hogy idén ez a szín lesz a befutó: a királyi család hölgy tagjai ugyanis 2019-ben egytől-egyig a kék különböző árnyalatai mellett tették le a voksukat. Kabalából nálam is maradt a kék, de ez alkalommal az élénkebb kobalt felé mozdultam.


A magyar lósportot egykor a világ élvonalába sorolták és ezt a színvonalat egészen a második világháború végéig sikerült tartani. A loviért nemcsak a brit arisztokrácia rajongott, hanem a magyar politikai elit is, többek között Széchenyi István és Horthy Miklós. A két világháború között a derby fontos társasági eseményként volt aposztrofálható: a futamok között fontos üzletek kötődtek és szaftos pletykák cseréltek gazdát, a hölgyek pedig a legújabb divatnak megfelelően elkészíttetett kreációkban vonultak végig.


Kisbér máig az egyetlen magyar ló, aki Epsom Derbyt nyert galoppon, a köztudatba mégis Kincsem neve ívódott be jobban. A park névadójának, a magyar csodaként emlegetett sárga kancának a főbejáratnál egy életnagyságú bronzszobor állít emléket. Kincsem kétéves korától kezdve négy szezonon keresztül maradt veretetlen egész Európában: 54 versenyen indult és mindegyiket rendre győzelemmel zárta.


A derby egyébként "koedukált" verseny, ám összességében elmondható, hogy a kancák győzelmére elég kevés az esély. Az idei, 97. Magyar Derbyn viszont történelmet írtak, hiszen a versenyt Golden Sea nyerte meg, az ezüstérmes befutó továbbá szintén a szebbik nem képviselője, Lili lett. A lóversenypálya egykori főépületében a jelen és a múlt szépen megfér egymással: a bejáratnál a XX. század legsikeresebb tenyésztésű magyar lova, az aranyszőrű Imperiál, valamint trénere, Aperianov Zakariás látható.


A derbyn viselt outfit központi eleme a kalap. A hatalmas karimájú darabok helyett a különlegesen formájú félkalapok vagy hajdíszek keltik fel elsősorban a hölgyek figyelmét, valószínűleg ez az oka annak, hogy az esküvőkön is ezek a változatok az elterjedtebbek. Hogy én mennyire engedtem ki a palackból a szellemet, azt döntsétek el Ti, szívem szerint ugyanis egy századfordulós cilindert tettem volna  a fejemre, de a melegre való tekintettel egy aprócska változat mellett maradtam.


A kalapon kívül a szett további fontos elemei a kiegészítők, hiszen egy jól megválasztott táskával és szandállal a szigorú dress code ellenére a hölgyek teret engedhetnek egyéniségüknek.


A régi lelátó nézőtere a mostani közönség befogadására már kevésnek bizonyul, a helyszín atmoszférája viszonyt annyira magával ragadó, hogy itt készítettük el a képek nagy részét, amik a hitelesebb végeredmény érdekében régies beütést kaptak.


Az mondják, hogy a lóverseny igazi szenvedély. Engem a nyerés izgalma nem szippantott be, de az állandó felfokozottság, az idegtépő várakozás amíg kiderül, ki lesz a befutó, bőszen felgyorsították a szívverésem. A versenynap természetesen nem maradt fogadás nélkül, és bár a nyereség elmaradt, becsülettel végigszurkoltuk a versenyszámokat. Alig várjuk a következőt! :)


Felső: ZIAszoknyaH&Mcipő: KATE GREYtáska, ékszerek, fejdísz: VINTAGE
Photo: Nagysolymosi Gábor

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése