Elfújta a szél / Gone with the wind

Napok óta olyan bolond szél fúj, hogy itt az idő képzeletben elrepülni egy romantikus kalandokkal tűzdelt világba! Ehhez Ulyana Sergeenko 2013-as tavaszi/nyári kampányát hívom segítségül, amelynek főszereplője olyan, mintha egy mesekönyvből lépett volna elő. Illetve a tervező elmondása szerint az Elfújta a szél Scarlett O'Harája is lehetne, akinek ruhatára csupa színpadias, giccses, mégis bájos darabból állt: a derekat szűkre fűző korzettek, bársony sortok és szalagok ezt a stílust elevenítik fel. 

A gavallérok és gyapotföldek világában, az amerikai polgárháború idején játszódó kultikus regény minden korosztály körében kedvelt. Az 1861-65-ig tartó időszak divattörténet szempontjából szintén izgalmas, ekkor a trendet Napóleon felesége, Eugénia császárnő diktálta. A hatalmas szoknyák alakja folyton változott: a krinolinok acélból készült merevített alsószoknyáin több réteg raffolt vagy varrt fodor kapott helyet, a későbbi változatok viszont csak hátrafelé terjeszkedtek. 

A szettek legimpozánsabb részei a hatalmas kalapok voltak, melyek gondoskodtak arról, hogy viselőjük egy másodperc alatt a figyelem középpontjába kerüljön.

A tehetősebb réteg szalonokban varratta ruháit, ezért Párizsban az angol származású Charles Frederic Worth megalapította az első haute couture divatházat és kollekcióit élő manökeneken mutatta be vásárlóinak. Ekkor már varrógéppel készültek a terjedelmes, díszes ruhák, ezért a konfekciógyártás is beindult.

De térjünk vissza a mostani kollekció tervezőjéhez! Ulyana Sergeenko a street style orosz üdvöskéjeként mindig makulátlan megjelenésével hívta fel magára a divathetek fotósainak figyelmét. Ám egyszer csak megunta, hogy a nagy divatházak kollaborációikban rendre elfelejtették feltűntetni a nevét, így 2011-ben útjára indította saját haute couture márkáját Moszkvában.

A stylingnál figyeltek arra, hogy minden részlet korhű maradjon: a középen elválasztott tarkóra fésült konty, a rojtos vállkendők és napernyők mind-mind fontos elemei a stílusnak. A hímzett kétoldali zsebes övek vadnyugatot idéző vagánysága imádni való!

A kollekcióban - lévén haute couture-ről van szó - a kézművesség is fontos szerepet kapott: a ruhák hátán futó gombok porcelánból vannak, a táskákat kézzel festett karakterek díszítik, az aprólékos hímzések és kámeák pazarul festenek az öltözékeken. 

Képek forrása: Trendland

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése