Tervezők és múzsáik / Designers and their muses

Lezajlott a Met Gála, amely idén egy elég átfogó téma mentén zajlott, így kedvenc hírességeink újfent megmutathatták legmerészebb, legzabolázatlanabb oldalukat. Nem mintha erre eddig nem lett volna elegendő lehetőségük, most mégis a megengedettnél extrémebben szárnyalhatott a képzelet. 

A Costume Institute aktuális tárlatával karöltve minden év májusának első hétfőjén egy gálát is rendeznek, ami az év divat szempontjából legjobban várt eseménye.  A jótékonysági gálára a legismertebb modellek, celebek, színészek, tervezők és magazinszerkesztők is belépőt vásárolnak, amellyel a New York-i intézményt támogatják. Az est elnöke az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour. Az idei kiállítás tematikája a Camp: Notes of Fashion, amely a túlzó, giccses, extravagáns és teátrális öltözékek gyűjtőfogalma. 

A szó valódi jelentésére nagyon nehéz megfelelő értelmezést találni, ehhez Susan Sontag 1964-es híres esszéje nyújt segítő kezet. A camp szerinte ironikus, szellemes, polgárpukkasztó, illetve idesorolható a nemek közötti elmosódás fogalma, az androgün és a drag, valamint az 1920-as évek rojtos-tollas-gyönggyel kirakott öltözékeiNem volt kérdés tehát, hogy a rangos eseményre a sztárok a velük hasonló elveket valló tervezőktől kölcsönöznek ruhát. Az este folyamán láttunk rendkívül ötletes megoldásokat: Janelle Monáe absztrakt festményeket idéző és a zsebébe rejtett motornak köszönhetően folyamatosan kacsintó ruháját az a Christian Siriano tervezte, aki a legutóbbi Oscar gála legmegosztóbb öltözetét adta Billy Porterre. A vonulat élharcosai közé tartozik még egyebek mellett a Gucci, a Moschino és a Versace, akik nem kevés sztárvendéggel büszkélkedhettek.


A Gucci klán

Amióta Alessandro Michele beleült a Gucci kreatív igazgatói székébe, azóta a világ felettébb megosztó lett a márkával kapcsolatban. A nemek közti határok eltörlését hirdető tervezőt az énekes-dalszerző Harry Styles oldalán kapták lencsevégre, mindketten a gála társelnökei. A mindig hibátlan megjelenésű Dakota Johnson a reneszánszba nyúlt inspirációért, Jared Leto viszont nemcsak női ruhába bújt, de a saját fejét is elhozta az estre. A különleges vállmegoldások bámulatossá tették a Saoirse RonanFlorence Welch és Salma Hayek által viselt estélyiket. A mexikói színésznő férjével, a többszörös milliárdos François Henri Pinault-val érkezett, aki a legnagyobb luxusmárkák, köztük a Gucci, a Saint Laurent és az Alexander McQueen birtokosa. 


A Moschino família

A Jeremy Scott vezetésével tündöklő Moschino a kreativitás igazi játszótere, ezért a márka kreációit rendre olyan hírességeken láthatjuk, akiknek szintén nem kell a szomszédba menniük egy kis kettyósságért. Bella Hadid és Gwen Stefani még szolidnak volt mondható Katy Perry mellett, aki egy hatalmas csillárként járt-kelt az este folyamán. Kacey Musgraves az idén 60 éves Barbie baba bőrébe bújt és stílusosan egy pink Corvette-tel érkezett a rangos eseményre. Tracee Ellis Ross vonásait a ruhájához tartozó arany keret foglalta egységbe, míg Sarah Paulson annyira komolyan vette a dresszkódot, hogy óriás csokornyakkendőnek öltözött.


A Michael Kors brigád

Michael Kors januártól már nemcsak a saját nevével jelzett brandet, hanem a Jimmy Choot és a Versace-t is birtokolja. A cilinderben villogó divatguru Gigi Hadiddel való antréja igazán hatásvadászra sikeredett. A modell egy futurisztikus flitterekkel és tollakkal díszített overállban érkezett, az összképet látványos fehér szempillák koronázták meg. Az üzletember jelszava a gálán a csillogást volt: Emily Bluntból például aranyló virághercegnőt kreált, aki az esemény egyik legharmonikusabb megjelenésének birtokosa lett. Tiffany Haddish és Zoe Saldana már a dívásabb irányt képviselték, de Michael vendégeinek sorából nem hiányozhatott régi barátja, Bette Midler sem, akit lánya, Sophie von Haselberg kísért el.


A Hilfiger birodalom

Tommy Hilfiger a látványos revük világát, a diszkó korszakot és az amerikai kultúra népszerűsítését tűzte zászlajára. A feleségével felvonuló dizájner az amerikai álom kimaxolásaként nemcsak saját magát borította csillagokba, hanem Kris Jenner és Thalía dresszét is. Winnie Harlowt vérbeli showkirálynővé, Zendayat pedig modern Hamupipőkévé változtatta. Az énekesnő mellett stylistja, Law Roach is fontos szerep kapott: füstölő pálcájával Tündérkeresztanyaként varázsolta körbe a bál világító ruhás szépét.


A Versace közösség

Donatella Versace lányai igazi színorgiával kápráztatták el az ünneplőket. A veterán tervezőnő egy zöld szoknyában végződő gyöngyökkel hímzett ruhát választott, míg Lupita Nyong'o neon szivárványként ragyogta be a termet. Serena Williams le sem tagadhatja sportolói múltját, hiszen uszályos estélyijét egy sárga Nike x Off-White edzőcipővel vadította meg. Az első bálozó Dua Lipa egy meseszép lilás türkizes csodát vett fel, amely a magasra tupírozott frizurával királynői megjelenést kölcsönzött az énekesnőnek.  A Las Vegas-i showk hangulatát hozta Kylie és Kendal Jenner, valamint Jennifer Lopez is beállt a gyöngyös kreációk imádóinak sorába.


Az egyszemélyes Brandon Maxwell színház

Brandon Maxwellnek nem kell különösebb celeb áradat, elég ha csupán egyetlen ember viseli az általa megálmodott öltözékeket, nevezetesen, ha ő Lady Gaga. Az immár Oscar-díjas énekesnő egymaga felért egy csapattal, hiszen bevonulásakor egy 16 perces vetkőző showt produkált. 4 outfitet vonultatott fel: a hatalmas pink kabát alól előbb egy fekete estélyi, majd egy szintén pink kombinéruha, a végén pedig egy kristályos neccharisnyával kiegészített fehérneműszett bújt elő. Brandon nemcsak felvezette barátját, hanem folyamatosan igazgatta a ruhákat, hogy az énekesnő kinézete minden pillanatban kifogástalan legyen.

Képek forrása: Harper's Bazaar

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése