Hollywood csupán egy karnyújtás / Hollywood is just within reach

Egyre több külföldi film forog Magyarországon, ezáltal sok hollywoodi híresség is megfordul kicsiny hazánkban. A külföldi stábok imádják a magyarok profizmusát, a csodálatos helyszíneket és a kiváló szakembereket. 


Ezeken felül van egy rendkívüli adottságokkal rendelkező filmstúdió, ami szintén vonzó az ide látogató filmesek számára. Az etyeki Korda Stúdió 6-os Superstage hangára 
ugyanis a világon egyedülálló méretekkel rendelkezik: a majdnem 6000 m2-es műteremben fel lehet építeni egy gótikus katedrálist vagy el lehet süllyeszteni a Titanicot. Az öltözőket, varrodát, hangutómunka-stúdiót és 50 fős mozitermet magában foglaló komplexum a legfejlettebb technikai eszközökkel van felszerelve.


Budapesttől csupán félórára körülleng egy más illat és sok karizmatikus ember energiájának lenyomata, akik az itteni épületek között alkottak maradandót a világ számára. A történet egészen 2007-re nyúlik vissza, egy olyan komplexum átadására, ami egyaránt szól a szakmának és a tágabb közönségnek is. Hogy lehetséges mindez? Úgy, hogy mialatt a 6 műteremben sorozatok és egész estés mozifilmek forognak, a kinti középkori díszlet és New York utca, illetve egy filmes trükköket felsorakoztató interaktív kiállítás egész évben látogatható. 


Itt készült többek között a Mentőexpedíció, a Szárnyas fejvadász 2049, a Boszorkányvadászat és az Inferno egy része is. A lista nem teljes és folyamatosan bővül, hiszen jelen pillanatban is több produkció forgat az etyeki stúdiókban. Elképzelhető, hogy a filmparkban összefutsz egy hús-vér sztárral, például Robert de Niroval, Matt Damonnal vagy Margot Robbie-val. A képen kedvenc kaszkadőreimmel vagyok látható, akik a legendás Piroch Gábor csapatát erősítik.


A Pokolfajzattól a Mentőexpedícióig

Az első film, ami ebben a stúdióban készült, a Pokolfajzat II: Az Aranyhadsereg volt, ekkor épült az egyik külső díszlet, a világ legnagyobb New York utcája. Az eredeti helyszín nem volt opció, hiszen a sok turista és a forgatási tilalom miatt a Big Apple-ben képtelenség lenne felvételeket készíteni. Bizony, az a szőke lány én vagyok jó tíz évvel ezelőtt - azóta nemcsak én, hanem az utcakép is teljesen megváltozott.


Ha tovább megyünk, térben és időben teljesen máshova csöppenünk: a középkori város a Jeremy Irons főszereplésével készült Borgiákból lehet ismerős. A történelem egyik legellentmondásosabb családjának történetét bemutató sorozathoz a tervezők a 15. századi Itáliát rekonstruálták, a díszletet legutóbb a Smaragdváros című sorozathoz építették át.


Az igazán jó filmekhez nemcsak "igazi" dolgok kellenek

Közép-Európa egyetlen filmes látogatóközpontjának kiállítását végignézve más szemszögbe kerül minden. Az optikai csalások és filmes trükkök mellett kipróbálhatjuk a green box technikát, amelynek lényege, hogy a zöld szín segítségével és némi digitális utómunkával bármi láthatatlanná tehető, vagy egy másik háttér elé beszúrható. 


Beléphetünk egy fordított- és egy tükörszobába, valamint betekintést nyerhetünk a zörejfelvételek (foley) menetébe és zajgépeket is tesztelhetünk. Az art department részlegen Magyar vándor jelmezei, a Kincsem néhány ereklyéje és a Taxidermia elképesztően élethű maszkjai is láthatóak.


Egy úriember a filmiparban is úriember marad

A filmpark névadója, Korda Sándor a pusztatúrpásztói Kellner fivérek közül a legidősebbA három testvér hatalmas utat járt be, ebben nagy szerepet játszott az egész életükben fennáló szimbiózis. A legnagyobb fiú, a Sándorból lett Alexander apjuk halála után vette át a családfő szerepét, majd producerként segítette öccseit, a többszöresen díjazott rendező Zoltánt és a díszlettervező-festő Vincét


Sándor hamar felismerte, hogy felsőbb körökbe csak úgy tud bekerülni, ha drága öltönyöket és cipőket készíttet, luxus szállodákban lakik és borsos áru szivarokat szív. Ügyelt arra, hogy mindig előkelő éttermekbe invitálja elbűvölő partnereit: udvarolt például az Elfújta a szél sztárjának, Vivienne Leighnek is. Befutott rendezőként sem adta alább: a társaságkedvelő, ám kimozdulni nem igazán akaró Alexander Korda inkább saját házában vagy luxusjachtján adott partikat, ahol többek között Ingrid Bergman, Churchill és Chaplin is megfordult.  


"Nem elég ha magyar vagy, tehetségesnek is kell lenned." (George Cukor)

Kitartása a világhírnévig repítette: a 15 évesen Pestre költöző újságírósegéd nagyívű és kalandokkal tűzdelt életről szőtt álmai valóra váltak.  A Tanácsköztársaság idején a magyar film egyik legfontosabb alakja, a filmgyártás művészeti vezetője és egyben legtermékenyebb rendezője lett. Később nyugatra, majd Hollywoodba utazott, végül Londonban telepedett le, ahol megalapította a London FilmstKétszer jelölték Oscarra - ebből az egyiket el is hozta -, megkapta a Cannes-i filmszemle nagydíját és ő lett az első brit filmrendező, akit a király lovaggá ütött. Sir Alexander Korda az angol filmgyártás létrehozójaként megmutatta, hogy európaiként Hollywooddal is fel lehet venni a versenyt. A filmparkban dolgozók szintén ezt teszik, a látogatók pedig ebből a mentalitásból vihetnek haza egy-egy szeletet.


Photo: Nagysolymosi Gábor

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése