Divatos Halloween tökök / Stylish Jack-O'-Laterns

Az év egyik legjobb mókája a tökfaragás. A vidám vagy ijesztő tökfejek alkotása közben újra gyereknek érezzük magunkat és az elkészült műremekekben még napokig gyönyörködhetünk.

Vannak, akik a Halloweent és a velejáró ünneplést úgy, ahogy van ellenzik, sőt megkérdőjelezik, hogy nekünk magyaroknak miért van rá egyáltalán szükségünk. Ez ugyanis egy eredetileg kelta hagyományokon alapuló ír ünnep, amely Mindenszentek előestéjén zajlott és a szellemként visszatérő holtak összezavarására volt alkalmas. Az élők maskarákkal álcázták magukat, mert attól féltek, hogy egy halott lélek beléjük költözikSzerintem az elhunyt szeretteinkre való emlékezést nem zavarja meg, ha a mi fejünkben nincs káosz ezzel kapcsolatban. Október 31-én van Halloween, november 1-jén Mindenszentek, november 2-án pedig Halottak Napja.

Mellesleg az ősz egy nagyon szép évszak, de feleannyi dekorációs lehetőséget nem ad, mint a karácsony, ezért október 31-ére tekinthetünk úgy, mint egy újabb alkalomra, amikor kreatívkodhatunk. Nem muszáj ezen az estén zombinak, boszorkánynak vagy más művérrel bőszen kidekorált teremtménynek öltözni, jelmezes buli helyett rendezhetünk akár tökfaragó partit is. Nálunk a lakásavató ennek jegyében zajlott és szuperül sikerült!

Töklámpást egyébként nemcsak a szellemekben és tündérekben hívő írek és a skótok faragtak, Magyarországon is régi hagyomány. A trónviszályban alul maradt Salamon királyt unokatestvére, László a visegrádi vár tornyába záratta és éjszakára töklámpásokkal világíttatta ki, hogy az őrök ne veszítsék szem elől. Innen származik a "fénylik, mint Salamon töke" kifejezés.

De térjünk rá, hogy hogyan is kezdjünk hozzá a tökfaragáshoz! A tök tetejét vágjuk le, majd a belsejét óvatosan vájjuk ki. A magokat mossuk le és pirítsuk meg a sütőben, hogy alkotás közben legyen egy kis rágcsálnivalónk. Most jön a legizgalmasabb rész: a kiválasztott mintát filccel rajzoljuk fel a tökre, majd kezdjük el kifaragni egy éles késsel. Ha ismétlődő alakzatokat képzeltünk el, egy kalapáccsal óvatosan beütött süteményszaggató is a segítségünkre lehet.

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a kész remekmű belsejébe egy pislákoló mécsest vagy fényrudat helyezzünkMég sosem próbáltam, de elvileg ha hipós vízbe mártjuk a tököt, akkor hosszabb életű lesz és az állatkák is elkerülik.

A tökfaragást akár művészi szintre is emelhetjük és bármit elkészíthetünk, ha megvan hozzá a kézügyességünk. Bevethetünk egy fúróapró lyukak készítésére, vagy nemes egyszerűséggel festhetünk vagy írhatunk a tök felületére. Ha belejöttünk, akár egy több elemből álló kompozíciót is készíthetünk. Jó alkotást! ;)

Képek forrása: Pinterest

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése