Hívás Londonból / London calling

Régóta ígérgettem nektek egy bejegyzést Londonról, a világ egyik legkedveltebb utazási célpontjáról. Nem első alkalommal voltam kint idén nyáron, de nem is utoljára, mert ez a város a szívem csücske. Sokkal több, mint a klasszikus látnivalók, a Big Ben, a Tower Bridge és a Westminster Abbey, na meg a piros buszok és telefonfülkék együttese. Egy folyton nyüzsgő, szüntelenül megújuló, mégis a klasszikus értékeit óvó metropolisz, amely kimeríthetetlen inspirációs forrásokkal rendelkezik. A parkok rendezettek, az épületek szépen karbantartottak és a legapróbb üzlet is rendkívül ízlésesen van berendezve. Az emberek barátságosak és türelmesek az állandó forgatag, a sokszínűség és a hihetetlen mennyiségű látnivaló dacára. 

Dugó dugó hátán

Arra sajnos számítani kell, hogy a közlekedés az autók mennyisége miatt meglehetősen lassú - ugyanúgy, mint a világ egyre több pontján. Ha átláthatóan és olcsón szeretnétek utazni, akkor pattanjatok buszra! Így nemcsak A-ból B-be juttok el, hanem a double-deckerek felső emeletén utazva egy komplett városnézést is kaptok. Pár napos tartózkodás alatt költségkímélőbb Oystert vásárolni, mint heti bérletet.

Meseország cukorka épületei

A tipikus angol házak élénk vagy pasztell színekre festett ajtóikkal egyszerűen imádnivalóak! Ki ne emlékezne a Paddington szivárványszínű kis otthonaira? A lakások általában aprók, hiszen az ingatlanárak Londonban a legmagasabbak a világon, de a bájuk pont ebben rejlik. Kerítés, kis kert, lépcső és egy helyes ajtó - a recept csupán ennyi!

Zöld út a zöld területeknek

Az utcakép rendezett, a parkok csodaszépek, rengeteg a szökőkút, a mókusok és az angol királynő tulajdonában lévő hattyúk jámborak és ott van még a fodrozódó Temze, amely kacskaringósan szeli ketté a várost. Érdemes ellátogatni a Battersea Parkba, a Hyde Parkba és a mellette lévő Kensington Gardenbe, valamint a szintén meseszép Chelsea Psychic Gardenbe. Itt ejtenék szót az időjárásról: Londonban a sztereotípiákkal ellentétben egyáltalán nem esik állandóan az eső, inkább kellemes idő van - bár az idei nyár pusztítóan meleg volt az angolok számára.

Minden, mi szem-szájnak ingere

Londonban a hagyományok és a történelem erősen keveredik a modern luxus tapintható mivoltával. Nagy kedvenceim az utcasarkon lévő pubok, amelyek kívülről is igényesen, színpompás virágokkal vannak díszítve. Az angolok nemcsak kiemelt alkalmakkor, hanem a hét minden napján imádnak kocsmázni. Itt a tipikus angol reggeli vagy burger helyett válasszatok valami különlegességet, például töltött pitét, mellé pedig gurítsatok le egy kis ale-t. Ne hagyjatok ki egy jó kis piacozást a Covent Gardenben vagy Camden Townban! Előbbiben zöldség- és gyümölcspiacot és mutatványosokat, utóbbiban inkább kézműves termékeket és ruhákat találtok.

Álom luxuskivitelben

Ez a város gyógyír a divatfüggőségre és shopping mániára: az Oxford Streeten elnyúló Selfridgesben, illetve a Harrods luxusáruházban hatalmas akciók keretében lehet dizájnercsodákra szert tenni, míg a Primarkban fillerékért lehet mutatós, ám silányabb minőségű darabokat kifogni.  A luxusautó fanok úgyszintén legeltethetik a szemüket: esténként a May Fair Hotel környékén a legújabb Lamborghinik, Porschék és Maseratik mérik össze tudásukat.

A kultúra fellegvára

Szinte hihetetlen, mégis igaz, hogy Londonban a múzeumok nagy része ingyenes. A British Museum és a National History Museum felfoghatatlanul sok történelmi csodát rejt, a művészetek megszállottjai pedig a Victoria and Albert Museumot vehetik célba. Az állandó kiállítások interaktívak és különlegesek, köztük található a világ legnagyobb divattal foglalkozó részlege. Emellett a színházi jelmezeket és díszleteket felvonultató rész is nagyon izgalmas. Ottjártamkor nagy kuriózum volt a 2018. november 4-ig látogatható külön belépős Frida Kahlo kiállítás, ahol a festőnő személyes tárgyai és ruhái is ki vannak állítva, melyeket eddig a nagyközönség Mexikón kívül sohasem láthatott. A múzeum shopjában ékszerek, könyvek és divattal kapcsolatos ajándéktárgyak is kaphatóak - csupa bohókás érdekesség.

Az angol Broadway

Ha fogékonyak vagytok a zenés darabokra, akkor a Shaftesbury Avenue lesz a ti Mekkátok! A mozik és színházak gyűjtőhelye, az este hét után pezsgő sugárút, ahol - ha szemfülesek vagytok -, iszonyatosan olcsón lecsaphattok egy-egy last minute jegyre. Nagy szenzáció a nálunk is hatalmas sikerrel futott A nyomorultak, a Thriller, az Aladdin, a frissen bemutatott Chicago és a Cindy Lauper dalaival tarkított Kinky Boots. Plusz a Dreamgirls, amely életem egyik legmaradandóbb élményei közé írta be magát. A világot jelentő deszkákra ugyanis estéről-estére a legnagyobb Broadway sztárok lépnek és tudásuk legjavát adva olyan showt rittyentenek, hogy az előadás után kell egy kis idő, amíg magadhoz térsz. De ez London, itt bármi megtörténhet! Még az is, hogy összefutsz Mr. Bonddal! ;)

Photo: Horváth Antónia, Nagysolymosi Gábor

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése