Hideg, mint a kő / Stone cold

A Budapest Central European Fashion Weekről készített első beszámolóm főszereplőjének egy olyan tervezőt választottam, aki több, mint 20 éve kápráztat el bennünket kreációival. Bár Zoób Kati hazánk egyik legismertebb tervezője, most először mutatkozott be az itthoni divathét fashionista nagyközönségnek Stone Cold című 2018/19-es Őszi/Téli kollekciójával.

A kollekcióhoz Jimmy Barnes azonos címet viselő dala adta az inspirációt, a bemutató alatt végig ez szólt duett változatban. A köveket szimbolizáló, jobbára monokróm szürkés-feketés-barnás árnyalatokban pompázó nemes anyagok némi jeges kékkel és lilával egészültek ki. Az áttört csipkék a kövek barázdáira és a román stílusú templomok rózsaablakaira emlékeztettek.

Az aprólékos munkával elkészített öltözékek a mesteri stylingnak köszönhetően kaptak új életet. A megszokott elegancia vagány, szegecses fűzős bakancsok, füstös szemfestés és kócolt fonatok által hatalmas adag kúlsággal itatódott át, a bluesos feelinget a maszkulin kabátok, a csizmákba tűrt nadrágok, a mandzsettás ingek és a kétsoros gombolás jelenítette meg. A csillogó felületek és a metálfényű kiegészítők szintén továbbvitték ezt a vonalat.

A magyar divat egén különleges helyet foglal el a Katti Zoób márka, amely szezononként rendre hozza a tőle megszokott kifinomultságot, a kedvelt fazonokat és sziluetteket, mégis képes folyton megújulni. Szemmel tartja a nemzetközi  trendeket, de nem szolgálja ki azokat, inkább saját stílusjegyeit használja. Darabjai kortalanok, jól kombinálhatóak és sokféle stílusba beilleszthetőek. 

Kati egyik legfontosabb küldetése a múlt és jelen összekapcsolása. A korábban kifutóra küldött darabokat újra és újra előveszi, újragondolja, emellett a hagyományok ápolására is nagy hangsúlyt fektet. Divatházának egyik legfontosabb alappillére a magas minőségű kézművesség, mely hímzésekben, applikációkban és egyedi mintás anyagokban köszön vissza.

Ez az este - mint ahogy eddig mindegyik Katti Zoób bemutató - sokunkban mély nyomot hagyott. A blues a megélt sors, a szenvedély tucatnyi formájának megéneklése, az ellentétek harmonikus együttese és a lélek színeinek ezerféle megynilvánulása. Pont, mint a kifutón végiglibbenő darabok, melyek egy másik kontextusba helyezve újabb és újabb életre kelnek.

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése