Szentek és papok a divat oltárán / Saints and priests in the altar of fashion

Az idei Met Gála tematikája eléggé megosztó volt. Az eseménnyel egybekapcsolt kiállítás a Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination (Mennyei testek: Divat és a katolikus képzelet) címet viseli, így az év divat szempontjából legextrémebb és lelátványosabb estéje a katolicizmus témája köré csoportosult. Egész New York elővette a kreativitását: glóriák, angyalszárnyak, szentképek, papi reverendák és pápai öltözékek követték egymást a vörös szőnyegen és az eredmény kevésbé volt megbotránkoztató, mint amire előzetesen számítani lehetett. Az egyházzal kapcsolatos megnyilvánulások mindig vékony jégnek minősülnek, mert rendkívül keskeny a határ a szépen megjelenített és a már bántónak érezhető jelképek között. Az esemény házigazdája, Anna Wintour a Chanel, míg Bee Schaffer a Valentino haute couture kollekciójából választott ruhát az eseményre.

A pápai öltözetből indult ki Taylor Hill Diana von Furstenberg által tervezett ruhája, amely a modell derekára kötött vörös övnek és a hozzá tökéletesen passzoló vörös cipőnek köszönhetően számomra az este egyik legelegánsabb szettje volt. Szinte párba állíthatjuk a színházi producer Jordan Roth-szal, akinek drámai antréjához rojtokkal díszített vörös kabátja járult hozzá.

A Costume Institute lépcsői bármekkora uszályt elbírnak és a celebek ezt rendre ki is használják. Egy-egy rendkívül gazdagon díszített, barokkos arany mintákkal megspékelt Dolce&Gabbana Alta Moda kreációkban vonult Sarah Jessica Parker és Emilia Clarke. A Szex és New York sztárja egy komplett betlehemet is viselt a fején. Míg Blake Lively egy Atelier Versace ruhában kápráztatott el mindenkit, Rita Ora a Prada, Diane Kruger Prabal Gurung mellé tette le a voksát.

Szintén az aranyos pompát választotta Lana del Rey és Jared Leto, mindketten Gucciban. Stella Maxwell Moschinoja egy szentképekből álló, aprólékos munkával létrehozott bámulatos mestermű.

A kereszt, mint vallási jelkép többeknél előfordult, de a leglátványosabban Jennifer Lopez Balmainjén volt látható. Keltie Knight Paolo Sebastian által tervezett estélyi ruhájának középpontjába Jézus szíve került.


Módfelett különleges volt Kate Bosworth megjelenése, aki Oscar de la Renta ruhájában úgy festett, mint Szűz Mária. Winnie Harlow a mennyországba vezető felhőt viselte a fején és egy letisztult hófehér szépséget Tommy Hilfigertől.

Voltak azonban, akik nem elégedtek meg egy "szimpla" outfittel, hanem glóriával avatták magukat szentté. Cardi B Moschino estélyije és Rosie Huntington-Whiteley Ralph Lauren ruhája krémaranyban pompázott ezernyi csillogó kővel, Anne Hathaway és Amber Heard mintha összebeszéltek volna a vörös ruha-arany fejdísz kombó tekintetében. Anne választása a Valentino Haute Couture kollekciójának egyik darabjára esett, Amber pedig Carolina Herrerához fordult segítségért. Solange Knowles Iris van Herpennek, míg Lily Collins a Givenchy Haute Couture-nek köszönetően kicsit futurisztikusabban fogta meg a témát.

Néhányan az egyház legsötétebb időszakaihoz nyúltak inspirációért. Alessandro Longhi John Morosini püspök című festményét Greta Gerwig kedvéért ültetette át high-fashionbe az Olsen ikrek brandje, a The Row. Misha Nonoo elizabetán kort idéző outfitje saját tervezés, míg Cara Delevingne Diortól kölcsönzött darabja egy gyóntatószék rostélyos ablakára emlékeztet.

Végezetül jöjjenek a mindig drámai megjelenésű sztárok, akik nem restek kitűnni a tömegből! Katy Perry angyalnak öltözött és Atelier Versace ruháját hatalmas szárnyakkal egészítette ki. Zendaya a máglyahalált halt Jeanne d'Arc előtt tisztelgett a páncélt formáló, szintén Atelier Versace kreációban, Rihanna pedig nemes egyszerűséggel kipróbálta, hogy milyen pápának lenni egy Maison Margiela darabban, melyet John Galliano tervezett.

Képek forrása: Harper's Bazaar

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése