novel

A karácsony fényei / The lights of Christmas

hétfő, december 25, 2017

Gyermekkoromban azt képzeltem, hogy a karácsony egy olyan mesevilág, ahol minden álmom valóra válhat. Akármerre néztem, mindenhol csodálatos fények vettek körül: gyertyák az ablakban, égősorok a nagykörúton és csillagszórók a fenyőfán. Apró kis csillagok, reményteli fények, amelyek azt sugallták decemberben, hogy most valami más történik, mint amit egész évben megszokhattunk.

Estefelé már egy teremtett lélek sem bolyongott a csillogó városban. Csodaszép látvány volt a hóval borított csendes utca - képes voltam órákon át bámulni. Felmásztam a kanapé tetejére, az orrom az ablakhoz nyomtam és néztem, hogy szállingóznak az apró hópelyhek a lámpafényben. Táncuk egyre szaporább lett, és az égből alászálló csoda - amire olyan régen vártunk - csak zúdult és zúdult.
Ha lehullik a hó, másként látjuk a világot. Minden békés és nyugodt. A határtalan meghittség érzése költözik a lelkünkbe.
Aznap este alig tudtam álomra hajtani a fejem. Vártam, mikor kel fel a nap, hogy reggel újra láthassam csodát. Első dolgom az volt, hogy megnézzem, hogy fest a mi kis utcánk. Gyönyörű volt: minden egy puha takaró alatt pihent, mintha egy angyal terítette volna le hófehér palástját.
A konyhában forró kakaó és fahéjas kifli illata szállt, a macskánk nagyot nyújtózott, majd dorombolva tekergett a lábunk körül. Reggeli után végigrohantunk a térdig érő ropogó hóban, sikongatva húztuk egymást a szánkón, majd egy vad hógolyócsata után fáradtan megpihentünk. Az arcunk megcsípte a hideg, a csizmánk is átázott, az orrunk pedig pirosra fagyott, mint a hóembernek. De kit érdekel, leesett az első hó!
Hogy felmelegedjünk, sült gesztenyét rágcsáltunk és bekucorodtunk a cserépkályha tövébe. A puha takaró egy mesebeli erdő tisztására repített, telis-tele vígan korcsolyázó gyerekekkel.
Aztán egyszer csak megszólalt a csengettyű és már szaladunk is a nagyszobába, hogy láthassuk a gyönyörűen feldíszített karácsonyfát. Fenyőillat keveredett a fűszeres mézeskalácséval, és a szaloncukor fényes papírján táncot lejtett az égősor villogó fénye. Piruettező balerinák, eszkimónak öltözött kisfiúk és havas gömbök lógtak a fán, színes gyöngysorok és csillogó girlandok társaságában. 
Mindannyian gyújtottuk egy-egy csillagszórót és az esthajnal csillag fényében megszólalt a Mennyből az angyal. Megöleltük egymást és kibontottuk az ajándékokat, amik mellett valami sokkal fontosabb is rejtőzött a csomagokban: a karácsonyba vetett hit.


Képek forrása: Pinterest

You Might Also Like

0 megjegyzés