Az elegancia nagykövete / The ambassador of elegance

A Hang - sokan egyszerűen csak így emlegették. Az örökzöld dalok műfajának megteremtője 16 éves korától kezdve kizárólag az éneklésnek élt - bár akkortájt csupán némi vacsora és pár szál cigaretta volt a fizetsége. Talán ő maga sem sejtette, hogy későbbi munkássága hatással lesz az egész szórakosztatóiparra és dalaival örökre beírja magát a halhatatlanok nagykönyvébe. Frank Sinatra ugyanis korának megkerülhetetlen szereplője volt, akiről túlzás nélkül állíthatjuk, hogy minden idők egyik legsikeresebb művésze. 

Olasz származása jóképűségében és pimasz nemtörődömségében nyilvánult meg, amely a színpadon is védjegye lett. Kifogástalan stílusérzékével a legjobban öltözött sztárnak számított, közönségét szüntelenül megtisztelte eleganciájával: a legtöbbször szmokingban lépett fel. Jack Danielsszel a kezében mindenkit úgy vett le a lábáról, mint rajta kívül senki az egész földkerekségen. Kedvenc koktélja, az úriember itala négy jégkocka, két ujjnyi whiskey és egy löttyintésnyi víz keveréke, melyhez kedvenc Cameljét szívta.

A kékszemű gengszter férfias orgánuma, megélt sorsának minden apró rezdülése több ezer dalának mindegyikében benne van, ezért nem véletlen, hogy sokkal messzebbre jutott, mint idolja, Bing Crosby. A pletykák szerint a Cosa Nostra tagja volt, tehát a maffia is egyengette karrierjét, de ez mind egy fabatkát sem ért volna, ha Sinatra nem lett volna ekkora egyéniség. Mindent elért, amit csak lehetett, korosztályának legbefolyásosabb művészeként tartották számon, többek között John F. Kennedyt is ő segítette az elnöki székbe.

Grammy-, Oscar-, Emmy- és Golden Globe díjak egész arzenálja sorakozott a vitrinjében, hiszen nemcsak énekesként jeleskedett, hanem a Metro-Goldwyn-Mayer cég filmszínésze is volt. Hatalmától rettegtek a rendezők, dühkitörései, undoksága és agresszivitása hírhedt volt, de botrányait mindig eltussolták. A legendás Capitol Records szerződtette, majd 1960-ban saját lemezkiadót alapított, ahol összesen több, mint 70 nagylemeze jelent meg. Elénekelte a zeneirodalom legszebb dalait, felvételeiből általában rendre az első változatot tartották meg, mert abban volt a leghitelesebb.

Gyengéi a szerencsejáték, a whiskey, a luxusautók és a csinos színésznők voltak. Mind közül a legviharosabb Ava Gardnerrel való házassága volt, de csapta a szelet Humprey Bogart özvegyének, Lauren Bacallnak is. A skalpok sorát továbbá Judy Garland, Grace Kelly és Jackie Kennedy is bővítette. 

Kicsapongó életvitele mellett az emberi egyenjogúság szószólója volt, zenekarának tagjait nem a bőrszínűk szerint válogatta meg, hanem muzikalitásuk és kvalitásuk alapján. A feketék üldözésének legvadabb éveiben is együtt koncertezett Ella Fitzgeralddal, Nat King Cole-lal és Billie Hollidayjel.

A keserédes melankólia, amely minden dalában fellelhető, valószínűleg bipoláris zavarának volt betudható. Mániás depressziója érzelmi hullámvasútra ültette, pont mint Marilyn Monroe-t, akinek halálához a rossz nyelvek szerint szintén köze volt. Pedig ő volt a nagybetűs nő az életében, akit a filmcsillag halála előtt egy évvel feleségül akart venni, de a szőkeség a lánykérést nemes egyszerűséggel visszautasította.

"Csak egyszer élsz, de ha úgy csinálod, ahogy én, akkor az is épp elég" - mondogatta. A közönségtől nem tudott elszakadni: miután megtartotta búcsúkoncertjét 1971-ben, majd 25 évig tovább turnézott. Legendás dalát, a My Wayt gyűlölte, úgy érezte, hogy beleragadt, dacára annak, hogy a közönség tombolva követelte tőle minden egyes fellépésén. 1998-ban Beverly Hills-i házában szívrohamot kapott, majd nem sokkal később felesége karjaiban a kórházban hunyt el. Francis Albert Sinatra ma lenne 103 éves.

Képek forrása: Pinterest

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése