Egy csipetnyi arany / A hint of gold

Hosszú évekig csak kerülgettük egymást. Sosem szerettem igazán, mert pompázatosnak, néha már-már túl giccsesnek találtam az én ezüstös szürke világomban. Helyette inkább a semleges és a natúr színeket preferáltam. Aztán valahogy egyre többször került a látószögembe. Szinte észrevétlenül lett részese az emelkedett pillanatoknak, majd hirtelen azon kaptam magam, hogy egyre több arannyal díszített tárgy került a lakásba és egyúttal az ünnepi asztalra is. Isten hozott meleg ragyogás!



A karácsonyra való hangolódás fontos kellékei nálam az illatos gyertyák, amiket már az első hűvösebb őszi estéken előveszek. Imádom, ha fűszeres mandula vagy édes vaníliaillat költözik a lakás minden apró szegletébe, nem beszélve a pislákoló gyertyafény nyugtató látványáról. A téli estéket még annyi fényfüzérrel bolondítom meg, amennyivel csak tudom, hiszen eljött a szikrázó csillagszórás időszaka.



Évről évre egyre több "kacat" hívogat a boltok polcairól, de megfogadtam, hogy nem bővítem túl sok új jövevénnyel a gyűjteményt, inkább egy-egy olyan darabot választok, ami jól megfér a meglévőkkel. Így költöztek be hozzánk ezek a házikók, amikben a felgyúló fények ezúttal az advent vasárnapjait is jelképezték és minden héten új helyre kerültek a lakásban. A házak mintája az ünnepi teríték tányérainak szélén is visszaköszön.



Mivel gyerekkoromban szinte kivétel nélkül a nagyszüleimnél töltöttük az ünnepeket, nálam közös a főzés, terítés, dekoráció és fadíszítés a szívet melengető várakozás leszebb részeit képezik. Azáltal, hogy a díszítésben idén az eleganciát és luxust sugárzó arany is helyett kapott, még ragyogóbb lett az összkép. 



Sosem voltam híve az egy szezonra szóló díszeknek. Nálunk minden darabhoz, ami felkerül a fára, kötődik egy-egy emlékfoszlány. Díszítés közben előjönnek ezek a sztorik, közben nosztalgiázunk, jókat nevetünk, vagy éppen megkönnyezzük az adott történetet. Biztos vagyok benne, hogy hozzánk hasonlóan mindenkinek vannak a fiókok mélyén féltve őrzött figurái, amiket számukra meghatározó személyektől kaptak, illetve képeslapjai, amik fontos üzeneteket hordoznak.



Ezek most mind előkerülnek és a mennyei ízek, a fa alatti ajándékok, valamint a kedvenc dalaink mellé a karácsony képzeletbeli polcára kerülnek. Mert az igazi ünnep nemcsak a kristálypoharakon megcsillanó fényben és az ezüst étkészleten játszó sugarakon van, hanem a szívünk legmélyén.



Photo: Horváth Antónia, Nagysolymosi Gábor

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése