A némafilmek királya / The king of silent films

Charlie Chaplin a XX. századi némafilmek máig legnagyobb hatású karaktere. Rá abszolút igaz a mondás, hogy már világra jövetele pillanatában sztár volt. Sir Charles Spencer Chaplin születésére vonatkozóan ugyanis csak egy újságcikk utal, hiszen az anyja egyszerűen elfeljtette bejegyeztetni a szülést. Ezért csak valószínűsíthetjük, hogy 1889. április 16-án látta meg a napvilágot.

Szülei mindketten kabaréénekesek voltak, így a kis Charlie-tól nem állt távolt a színpadi világ: mulatók deszkáiról került a rivaldafénybe. Gyermekként a mindennapi életben maradásért lépett fel, pantomimművészek között, színi- és mutatványtársulatoknál tanulta meg a szakmát, majd a Keystone filmstúdió szerződtette. Saját kreativitásának köszönhetően született meg az ikonikus Chaplin-féle csavargó figura, ami világhírűvé tette.

Keménykalapsétapálcakefebajuszcsetlő-botló járás és a kisember melankóliája - első blikkre csupán egy szerepet láthatunk. A karakterhez azonban a boldogtalan, szegénységben és árvaházakban eltöltött gyermekkor adott elegendő ihletet.

Pár éven belül független produkciós céget alapított, innentől kezdve maga gyártotta filmjeit. Igazi polihisztorként filmjeiben nemcsak a főszerepet játszotta el, hanem rendezettvágottírt, sőt olykor zenét is szerzett a mozgóképekhez. Ő volt az első színész, aki a Time Magazin címlapján szerepelt 1925-ben.

Chaplin a némafilmek mellett tette le a voksát, szerinte ugyanis a beszéd elrontja a filmet. A kölyökAranylázNagyvárosi fényekModern időkA diktátor - legismertett alkotásaiból utóbbi okozta számára a legtöbb fejtörést, politikai nézetei miatt ugyanis mellőzött lett Amerikában.


Negyedik feleségével Svájcban telepedett le, összesen nyolc gyermekük született. Életművéért Oscar-díjat kapott és az angol királynő is lovaggá ütötte. 88 éves korában, 1977. december 25-én halt meg. Ha áprlisi tréfa, ha nem, akárhogy is legyen, boldog születésnapot Charlie Chaplin!



Képek forrása: Pinterest

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése