Negyedszázad a textil nyelvén / A quarter century in the language of textiles

A blogon többször olvashattatok Zoób Kati bemutatóiról, mivel nagy tisztelője vagyok az ő munkásságának. A mai világban igazán példaértékűnek tartom azt a szakmai tudást, profizmust és alázatot, amit ő képvisel. A KATTI ZOÓB  divatház elmúlt 25 évének összegzése tavaly a Belvárosi Piacon megrendezett bemutatóval kezdődött, majd a munkatársak inspiráló támogatására idén egy 125 öltözéket felvonultató kiállításban folytatódott. Repertoár - Az ellentétek harmóniája című gyűjtemény sajtó számára tartott privát tárlatvezetésén vehettem részt, amelyen a ruhák labirintusában maga a tervező kalauzolt végig minket.

A két teremben megtekinthető kiállítás nemcsak egy bensőséges alkotói történet, hanem összefoglaló a divat kulturális és értékteremtő erejéről.  Az első térben 25 különböző technikával készült fűzőt láthatunk, amely az elmúlt negyedszázad keresztmetszete. A háttérfalakra tűzött szabásminták jelképezik, hogy az elkészült kreációk mindegyike a modellezéshez használt egyszerű barna papírokból indult ki, majd az aprólékos munka, végeláthatatlan türelem és sok törődés töltötte meg őket valódi élettel.


A másik teremben különleges szabásvonalakkal és bravúros varrástechnikákkal készült öltözékek kaptak helyet. Kiss Szilárd kurátor kronológiai sorrend helyett témák és színek szerint csoportosított, az izgalmas összeállításokban bátran keverte a különböző időszakokból származó darabokat, ezzel hangsúlyozva időtlenségüket.

A ruhák történeteket mesélnek: családi örökségek féltve őrzött kincseiből és ritkaságként számon tartott textilcsodákból olyan értékek születtek, melyekre az emelkedett térben már-már műtárgyakként tekinthetünk. Egy Kati édesanyjától elcsent hímzett díszpárna fűzőként kapott új életet, míg lányának 9 éves korában kézzel írt verse flokkolással került fel egy kabátra.

Alkotói világához inspirációt jelentenek az art deco stílusjegyei, a népművészeti motívumok, valamint Lesznai Anna mesevilágaA divatház logójában fellelhető négyzetek és a rendre visszatérő rózsa-, párduc- és szamármotívumok többféle technikával elkészült  változatai is közelről szemügyre vehetők.

Zoób Kati divatműhelye az haute couture szalonkultúra egyik utolsó képviselőjeként missziójának tartja az értékmentést és a megvalósításhoz kapcsolódó mesterségek életben tartását. Ezzel a hiánypótló kiállítással a mesterembereket szerette volna kiemelni, ezért mindegyik ruhánál feltüntették, hogy ki szabta és ki varrta. Tervezői sikereit nemcsak magának, hanem munkatársainak is tulajdonítja, akik magas szintű szakmai tudásukkal és kreativitásukkal segítik ötletei megvalósításában. A csapatban vannak olyan tagok, akikkel 20-25 éve dolgozik együtt, szinte már családként funkcionálnak.

Meghökkentő, hogy a kreációk mindegyike ma is pont annyira aktuális, mint megszületése évében. Ezek a darabok ugyanis egy életre szólnak és szóltak 10-20 évvel ezelőtt is, amikor még talán régimódinak számított az a felfogás, hogy valamit hosszú ideig használjunk. Most viszont egyre divatosabb a fenntarthatóságra való törekvés, ami Kati gondolkodásmódjából ösztönösen fakad: a 2020-as tavaszi-nyári kollekció készítésekor például kizárólag az archívumban talált anyagokból dolgozott.


A Pesti Vigadó patinás épületének atmoszférája tökéletes hátteret ad az öltözéksorhoz. A retrospektív kiállítás divatérzékenyeknek és laikusoknak egyaránt maradandó élményt okoz, 2020. január 29-től február 24-ig tekinthető meg.

Photo: Horváth Antónia

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése