Jó utat, Karl! / Bon voyage, Karl!

Sosem gondoltam volna, hogy ilyen szomorú apropóból fogom megosztani veletek a  Chanel 2019-es Cruise bemutatóját. Karl Lagerfeld ugyanis tegnap reggel óta halott. A géniusz egyike volt azoknak a legendás tervezőknek, akik értéket képviseltek, de közben nem féltek kilógni a sorból. Azoknak, akik szabadon szárnyaló kreatív gondolkodásmódukkal és hagyománytiszteletükkel egyszerre tartoztak a divattörténet meghatározó alakjai közé.

A német származású, szimplán Kaisernek becézett divatmogul a Dior 1950-es bemutatója után döntötte el, hogy illusztrátor lesz. Két évvel később a francia fővárosba költözött, ahol 20 évesen kabáttervével megnyert egy versenyt. Karrierje innentől kezdve megállíthatatlanul ívelt felfelé, hiszen aki Párizsban, a világ vezető divatházainak székhelyén nevet szerez, annak a nemzetközi karrier is garantált. Gyakornok volt Pierre Balmainnél, majd dolgozott a Diornak, Jean Patou-nak, a Chloénak és a Valentinonak. 1965-től kezdve fél évszázadon keresztül hű volt a Fendihez és saját márkáját is kisebb-nagyobb megszakításokkal nevelgette. Az igazi hírnevet azonban a Chaneltől kapta meg, ahol 1983-tól dolgozott kreatív igazgatóként.

Modernizálta a brandet, de olyan szemlélettel és üzenettel, mint ahogyan Gabrielle is tette egykor. Meghonosította a Cruise kollekciókat, melyek a Métiers d'Art vonallal minden évben másik országra tették a fókuszt. A 2019-es évre a sikkes Párizsra esett a választása, visszatért a gyökerekhez, a '80-as éveket jellemző crop dzsekikhez, a derékhangsúlyos női sziluettekhez és ahhoz a fiatalos kortalan bájhoz, ami akkor is vezérelte, mikor elkezdett dolgozni a nagy múltú divatháznak.

Hiszen ő mindig úgy újított, hogy közben megmaradt a klasszikus vonal. A többsoros gyöngyök, a tweed, a kasmír pulóverek és tengerész nadrágok - melyeket Gabrielle úttörőként ügyfeleinek első, nyaralásra szánt kollekciójába is becsempészett - újjászülettek. Azt mondják, a divat a francia nők DNS-ébe van kódolva. Pedig ők csak ösztönösen viselnek olyan darabokat, amikben kényelmesen érzik magukat, ahogy Coco Chanel is tette egykor.

Lagerfeld mindent tudott a szakmáról, elképesztő érzéke volt a művészethez és kifinomult szenzorai a kincsek megtalálásához. Ő fedezte fel és menedzselte a franciák legnagyobb stílusikonját, Inés de la Fressange-t és a '90-es évek egyik szupermodelljét, Claudia Schiffert. Nemcsak tervezett, csodás sketcheket készített, és a '80-as évek második felétől maga fotózta a Chanel kampányokat

Sokkal hamarabb volt stylist, mint mielőtt bárki elkezdte volna használni ezt a kifejezést. A párizsi Grand Palais-ben rendezett showk rendre elképesztő körítéssel kerültek a nagyközönség elé: nem spórolt, ha például repülőteret, szupermarketet, üvegházat vagy egy komplett rakétakilövő űrközpontot kellett építtetnie. Ezúttal egy hatalmas tengerjáró hajó életnagyságú mását csodálhattuk meg, amely a La Pausa nevet viselte Coco Chanel dél-franciaországi nyaralója után.





Fegyelmezett, zárkózott, hihetetlen munkabírású, szenvedélyektől és művészi allűröktől mentes divattervező volt, aki olykor könyörtelenül nemtetszését nyilvánította. Jellegzetes megjelenéséhez lófarokban összekötött haja mellett hozzátartozott fekete öltönye, bőrkesztyűje és sötét napszemüvege. Na és macskája, Choupette, aki szerelme, Jacques de Bascher elvesztése után egyetlen társa volt.

Yves Saint Laurent-nal való barátságát szakmai és magánéleti síkon is egy-egy törés árnyékolta. Christian Dior halála után nem ő, hanem Yves kapta meg a hőn áhított vezetői pozíciót, ezt tetézte, hogy 18 évig tartó szerelmével, Jacques de Bascherrel aszexuális lévén sosem volt szexuális kapcsolata, amit Saint-Lauren az ifjú titánnal jócskán bepótolt.

Karl a francia elegancia fontos pillére volt, jellegzetes sziluettjei az időtlen stílus szinonimái, kreációival minden korosztály azonosulni tudott. A legutóbbi két bemutatót már fáradtságra hivatkozva kihagyta, de reméltük, hogy nem lesz komolyabb a baj. Hiánya hatalmas űrt fog hagyni maga után és csak remélni tudjuk, hogy ez a fantasztikus életmű jó kezekben folytatódik. Állandó jobbkeze, Virginie Viard, aki több mint 30 éve szegődött mellé gyakornokként, most továbbviszi Chanel és Lagerfeld örökségét. Jó utat és jó szelet Karl!

Képek forrása: Vogue, Pinterest

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése