Derby etikett / Derby etiquette

Június utolsó hétvégéjén a Kincsem Park minden évben egy hatalmas színes kavalkáddá változik. A Derby Fesztivált kicsiny hazánkban évente egyszer rendezik meg, és hasonlóan az angol, illetve francia hagyományokhoz, ez a szezon csúcsát jelenti. A galopp-, ügető-, póni- és agár versenyek mellett a szervezők a divatra is igyekeztek koncentrálni: idén is volt divatmustra és kalap díszítő verseny. 

Szerte a világon a derby egyet jelent az eleganciával, és - bár még úgy érzem, hogy itthon messze vagyunk attól a színvonaltól, ami egy ilyen rendezvényen elvárható - vannak ilyen irányú törekvések. A kalapkészítő versenyen egy-két komolyabb munkát is láthattunk, a program lényege mégis az alkotás és - főleg a kisebbeknek - az élmény volt. Én pedig kapva kaptam a lehetőségen, hogy egy kicsit visszarepüljek az időben!

A derby a legragosabb szórakozási lehetőségek egyike, így az öltözködésre vonatkozó előírásai meglehetősen szigorúak, ugyanakkor teret engednek az egyéniség megmutatásának. Uraknak zsakett, hölgyeknek legalább térd felett végződő elegáns, felül nem kivágott ruha illendő magas sarkú cipővel, a kalap vagy fejdísz pedig elengedhetetlen. Az általam választott rendkívül spontán összeállítás központi eleme a hajdíszem volt, amely a nemzetközi trendeket követve élénkebb színeket csempészett a szigorú szabályok keretébe. A cukorkákra hasonlító kis gömbök harmonizáltak a tollakkal, a fekete kiegészítők viszont drámaibbá tették a babakék ruhát.

A versenyek izgalma nem újkeletű: az első lófuttatást 1827-ben rendezték Pesten, a Kincsem Park pedig 1925 óta a versenylovak otthona. A lóversenysport őshazája Anglia - hazánkban ennek a hagyománynak a megteremtése gróf Széchenyi István nevéhez fűződik. Kétségtelen, hogy a legismertebb magyar lovunk Kincsem, de méltán lehetünk büszkék Kisbérre, az egyetlen hazai lóra, aki megnyerte az Epson Derbyt.

A mozgalmas programok a lóversenyek aranykorának hangulatát idézték, körhintával, vattacukorral és gasztronómiai élményekkel. A verseny alatt a lovas sportok rajongói lélegzetvisszafojtva vagy hangosan hajrázva várták, hogy favoritjuk lesz-e vajon a befutó.  A rendezvény a hétvége megkoronázásaként a 96. Magyar Derbyvel zárult, ahol hároméves telivérek mérték össze tudásukat. Idén csak a középső napon látogattam ki a Kincsem Parkba, de a csodás naplemente előtti fények és a szűnni nem akaró szél által az arcomba fújt vattacukor egy egész hétvégére elegendő élményt adott! ;)

Ruha: ORSAY, táska, gyűrű: H&M, cipő: DEICHMANN, nyaklánc, fejdísz: CANDYPOP
Photo: Nagysolymosi Gábor

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése