Liza, a rókatündér / Liza, the fox-fairy

Ritkán születnek olyan filmek, amiknek a hangulata, karaktere, atmoszférája és jelrendszere annyira sajátos, hogy nem hasonlítható igazán egy korábbi alkotáshoz sem. Ilyen volt az Amélie csodálatos élete, ami Audrey Tatou-nak hozta meg a világhírnevet és most itt van a Liza, a rókatündér, ami remélhetőleg hazai stábjának is meghozza majd a várva-várt elismerést. 

Az egész film szürreális és észrevehetően nagyon sok munka van mögötte, hiszen egy saját világot teremtettek hozzá az alkotók. A fiktív helyszín a '60-as évekbeli Csudapest, ahol Liza, a 30 éves ápolónő elhatározza, hogy párt talál magának. A társkeresés azonban nem megy gördülélenyen, a jelöltek a lány lakására érve egytől egyig meghalnak. Átok ül rajta vagy mindebben szerepe van a képzeletében rendre feltűnő japán popsztár, Tomy Tani kísértetének? 

Bizarr szituációk tömkelege, álomképszerű jelenetek, különc figurák és műfajok tökéletes elegye a film: romantikus krimi vagy morbid vígjáték, melynek díszlettervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője pedig Bárdosi IbolyaA rendező, Ujj Mészáros Károly nem szokványos precizitással készítette elő a másfél órás történetet, amelynek alapötlete Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című drámája, ehhez kapcsolták a japán rókatündérek mitológiáját. A legenda szerint ha az elátkozott női démonokat meghívánta egy férfi, az halállal lakolt.

A szereposztás pazar, a Lizát játszó Balsai Móni egyszerűen telitalálat, rajta kívül többek között Bede-Fazekas Szabolcs, Molnár Piroska, Reviczky Gábor és Schmied Zoltán is szerepelnek a filmben. Ne hagyjátok ki, garantáltan ti is rókatündér rajongók lesztek! ;)

Képek forrása: IMDb

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése