lifestyle

Gatsbyék karácsonya / Christmas at The Gatsby's

péntek, december 25, 2020

A karácsony számomra az év legfontosabb ünnepe. Nem maga a december 24-26-áig tartó időszak, hanem az azt megelőző várakozás, amikor lelkünk egyre inkább felkészül az év legvarázslatosabb ünnepére. Meghittség költözik a szívünkbe és a lakás minden apró kis szegletébe. Ilyenkor semmi sem sok: jöhet a giccs a fára, jó sok szirup a tortára és nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásunk legyen az egész napos romrom maraton miatt.

Alapvetően a békebeli, klasszikus karácsony híve vagyok hagyományos ízekkel és kézzel készült meglepetésekkel. Elég intenzíven él bennem, hogy ilyenkor napokig sütöttünk-főztünk a nagymamámmal, majd a papával gyúrtuk a bejglit, töltöttük és kentük, hogy szép fényes legyen a teteje. Nem számított, hogy szétreped, csak hogy legyen kakaós is, ne csak mákos és diós, és hogy mikor hozza a Jézuska a fenyőfát, ami a nappali közepén egy fényesre vixelt asztalon állt. Ez volt az ünnep csodája. Ahogy az év közben hatalmas dobozban pihenő színes üvegdíszek, a fáról a terítőre csorgó gyanta illata és a színesen villogó égősor, amit az utcáról is látni lehetett.

Ha behunyom a szemem, még látom az asztali kínálótálban az aranypapírba csomagolt konyakos meggyet, a szegfűszeggel tűzdelt narancsokat és körülöttük a katonás rendben sorakozó színes üdvözlőlapokat.

Engedd, hogy téged is magával ragadjon gyermekkorod karácsonyainak varázslatos érzése! Tedd a fiók mélyére az okostelefont és add át magad a karácsony csodájának. Idézd fel legkedvesebb emlékeid, a mennyei illatokat, ízeket, a véget nem érő öleléseket. Kevin helyett jöjjön a Diótörő, a Karácsonyi ének, az adventi kalendárium és az egykor kuriózumnak számító szaloncukor. Ki ne ismerné ezeket a klasszikusokat, melyek gyerekkorunkban a karácsony természetes velejárói voltak?

Advent a várakozás időszaka. November végén bekopogtat az ünnep és egészen január elejéig a vendégünk marad. Sürgünk-forgunk a konyhában, érzelmesebbé válunk és igyekszünk jobbak, megbocsátóbbak lenni. Féltve őrzőtt díszek kerülnek elő a dobozok mélyéről, amikkel az otthonunkat díszítjük, de az angyalkák és hintalovak között gyerekkori emlékek is felbukkannak, felcsendülnek a régi dalok. A lakást átjáró fahéjas alma illata és a forralt bor fűszeres íze tökéletes hátteret ad a készülődéshez.

Ez a karácsony más, mint az eddigiek. Idén valószínűleg visszatalálunk az ünnep igazi lényegéhez és megtanuljuk értékelni azt, amink van. A pillanatok varázsát, a csillogó díszeket, az imbolygó gyertyafényt és a mézeskalács mennyei illatát. A csodákat, amik körülvesznek minket és a csodákat, amik bennünk vannak.

Photo: Nagysolymosi Gábor

You Might Also Like

0 megjegyzés