Vendégségben Mimi Thorissonnál / Be a guest at Mimi Thorisson

A főzés szeretetét a nagymamámtól örököltem. A nála töltött nyarak emlékei roskadoznak a sütéssel, főzéssel és befőzéssel kapcsolatos élményektől. A kockás konyharuhákról, a szabadban elfogyasztott vacsorákról, a mesélő virágoskertről, az árnyat adó hatalmas fákról és a mezítlábas napokról. A Zara Home legújabb kampányának hangulata emiatt annyira megfogott, hogy muszáj nektek megmutatnom. A márka termékeit a francia szakács, lifestyle blogger és immár három szakácskönyvvel is büszkélkedhető író, Mimi Thorisson látta vendégül, aki családjával egy bájos francia falu, Médoc régiójának egyik 19. századi kastélyában él. Az erdőkkel, szőlőkkel és fehér homokos tengerparttal körülvett birtok igazi paradicsom, ahol a hozzájuk érkező vendégek szívesen múlatják az időt.

A vidéki élet mesés letisztultságát az ételek, a növények és a friss zöldségek, illetve gyümölcsök színpompája teszi élővé. Minden részlet a gyerekkoromat idézi, hiszen a természetes anyagok, az üvegek, textilek és főzőedények a maguk egyszerűségében annyira csodálatosak, hogy a terítéshez tényleg már csak egy vadvirágcsokor és néhány zöld ág kell. Mimi mindenkit arra buzdít, hogy hozzá hasonlóan alakítsa ki a saját kis univerzumát, ahol olyan apró csodák veszik körül, amik között minden nap jó érzés végigsétálni.

Örök darabokat találunk a főzéshez és az előkészítéshez, a tálaláshoz és a tároláshoz. Az igazság az, hogy bármelyik szépséget gondolkodás nélkül elfogadnám, hiszen a modern stílusú konyhámban is szépen megférne a családi porcelánokkal. Ha mégis választanom kellene, akkor a rusztikus kancsó, a csíkos vászonkötény és az antik hatású evőeszközök kapnának dobogós helyet. Ja, és ki ne felejtsem a vintage időzítőt, meg a fa tartóba bújtatott reszelőt...

Mimi Hong Kongban született és nőtt fel, a nyarakat mégis Dél-Franciaországban töltötte, ahol anyai nagymamája és nagynénje tanították főzni. Az étel az ő olvasatában magát a szeretetet és az otthon melegét jelképezi, ezáltal segít egyben tartani a családot. A korábban modellként dolgozó főállású családnya két receptet is megosztott velünk, amit tényleg érdemes kipróbálni. Az első receptet ma próbáltam ki először, de biztos, hogy nem utoljára, hiszen a végeredmény mennyei lett. Biztos, hogy gyakran fogjuk főzni cukkini- és padlizsán szezonban.


Sült zöldségek

Hozzávalók 6 személyre: 

  • 4 jól megtermett paradicsom
  • 3 nagyobb cukkini
  • 2 padlizsán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • maréknyi apróra vágott petrezselyem
  • 3 babérlevél
  • 8 szál friss kakukkfű
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 200 ml passzírozott paradicsom
  • tengeri só és frissen őrölt feketebors

Melegítsd elő a sütőt 210 °C-ra (nekem légkeveréses funkción elég volt a 200°C). Mosd meg a zöldségeket és karikázd fel őket kb. 3 mm vastagságúra. Dörzsöld be fokhagymával a sütőtál széleit, majd állítsd felváltva egymás mellé a zöldségszeleteket. Szórd meg őket a vékonyan felszeletelt fokhagymával, a kakukkfűvel és a babérlevelekkel. Öntsd nyakon a paradicsomszósszal, locsolj rá olívaolajat, majd ízlés szerint sózd és borsozd. Mehet a sütőbe, ahol 30 perc alatt készre sül. Tálalás előtt locsolj rá a tál alján lévő paradicsomszószból és hintsd meg friss petrezselyemmel.


Friss fügetorta naranccsal

Hozzávalók egy 6 személyes tortához: 

  • 3 nagy tojás
  • 200 g kristálycukor
  • 5 evőkanál narancsvirág víz
  • 180 ml magas zsírtartalmú tejföl
  • 250 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor 

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A tojásokat és a kristálycukrot robotgéppel verd fel 15 percig, majd keverd a narancsvirágvízhez és a tejfölhöz. Add hozzá a lisztet és a sütőport és addig keverd, amíg a tészta nem lesz könnyű és sima. Óvatosan öntsd át egy 20 centi átmérőjű kivajazott tepsibe és süsd addig, amíg a teteje szépen elkezd pirulni.

Miközben sül, készítsd el a cukormázat. 120 g vajat és 200 g cukrászcukrot kb. 3 percig keverj robotgéppel, amíg könnyű és levegős lesz. Adj hozzá 1 evőkanál narancsvirág vizet, 160 ml magas zsírtartalmú tejszín és egy pici vaníliakivonatot. A kész masszát halmozd rá a tortára és díszítsd felnegyedelt fügékkel.

Ha még jobban meg szeretnétek ismerni Mimit, nézzétek meg a kampányhoz készült kisfilmet, amiben mesébe illő otthonát és gyermekeit is megmutatja.

Képek forrása: Zara Home

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése