Álomutazó / Dream Traveller

Egy fantasztikus utazásra invitál A Játékkészítőből ismert csapat, így ha nincs még jegyetek, mindenképpen menjetek el december 30-ig a napi három előadás valamelyikére! A mesemusical nemcsak gyerekeknek szól, mivel egy nagyon fontos témát dolgoz fel: az elgépiesedett világ egy ponton darabokra hullik, hiszen az embereknek szükségük van valódi megélt érzelmekre és az álmaikra.

Valóban egyedülálló előadás jött létre, színházi produkciókban itthon ugyanis ilyen mértékű látvány eddig még nem volt. A díszlet hatalmas, interaktív mozgó LED falakból és a hozzájuk épített díszletelemekből áll, amelyek méretüket tekintve együttesen egy négy emeletes lakóháznak felelnek meg. 

A formatervezett jelmezeket Bujdosó Nóra álmodta meg, és elképesztően sok, összesen 250 kosztüm szerepelt a színpadon. Nagyon mutatósak a puha filcből formált parókák, illetve az origami ötlete is, amely hajtogatott papír kiegészítőkben, illetve a díszlet térbeli alakzataiban is visszaköszön. 

Cosinus tanárnő (Schell Judit) ruhája pont olyan szigorú és fegyelmezett, mint a darabban játszott karakter, ugyanakkor trendi és csinos is. Lila szoknyája, hajtogatott papír csokornyakkendője és szemüvege némi játékosságot visz a csíkok szabályos rendszerébe. A mazsorett pálcát bőszen forgató osztályfőnök a hatékonyság megszállotja - jaj annak, aki pislogni mer az óráján!

A főszereplő kisfiú, Tomi (Marinka Móric) egy tipikus diák uniformist visel, amely hatalmas rá, sőt még cipőjének orra is eltúlzott. Ennek a zseniális optikai csalásnak köszönhetően szinte észre sem vesszük, hogy a körülötte lévő tánckar nem is gyerekekből, hanem felnőttekből áll. 

A történet egy olyan világot vetít elő, amelyben minden programozható. Az Agyturbó segítségével többé nincs szükség alvásra, a bármilyen ízűre és hatásúra változtatható Szintidrazséba pedig egy komplett vacsorát is besűríthetünk. A jövőben játszódó jelenetek szereplői, így a Reklámarcok (Radics Gigi és Varga Viktor) is extrém, futurisztikus jelmezeket kaptak. Az ezüstök világában a háromszögeknek, a tükrös felületeknek és a high-tech kellékeknek nagy szerep jut, az énekesek fején lévő szerkezetet például távolról is lehet wi-fi kapcsolattal irányítani.

És persze robotok száguldoznak e-rollereken, sőt egy egész hadseregnyi mesterséges intelligencia is felvonul. Tomi házi inasa, a nem létező szabadidejében nyulakat színező Nagyokos (Hajdu Steve) félig komornyik, félig robot, aki nemcsak szavakkal, hanem a mellkasán lévő képernyő segítségével is kommunikál. 

A fülbemászó dalok, a lélekmelengető történet maradandó emlék marad, amiről még sokáig fogunk beszélni. Ebben hatalmas szerepe van az álmok világának cirkuszi forgatagát színpadra varázsló három Álomkészítőnek: Rémnek (Keresztes Ildikó), Vigyornak (Ábel Anita) és Idillnek (Falusi Mariann). A bordó és a sárga kettőse csodásan mutatott a hatalmas kivetítőkből felállított színpadon.

A darab kabalaállatának, Báránynak (Szabó Győző) kitömött gombócokból összeállított bundája puhaságot, szeretetet sugall. Ő veszi rá a darab szereplőit, hogy álmodjanak újra és ezáltal mentsék meg az álomvilágot. Mert álmodni jó és álmodni kell!

Jelmez tekintetében Tomi feltaláló apja (Stohl András) a legletisztultabb: a fehéret és némi jeges türkizt viselő tudós a laborjában tevékenykedő Dextert juttatta eszembe. A karácsonyra hazatérő űrhajós édesanya (Zsédenyi Adrienn) hol a levegőben repked feltűnő narancsszínű hajával és felfújható szkafanderével, hol pedig holografikusan jelenik meg. Mindkettő borzasztóan látványos!

Kétségtelen, hogy egy hollywoodi színvonalú, a legmodernebb technikákkal megspékelt és kreatív jelmezekkel gazdagított előadás született. Nézzétek meg Ti is! :)

Képek forrása: TulipánTündér Produkció

CONVERSATION

0 comments:

Megjegyzés küldése